Tehetség vagy mentális állóképesség?

Tehetség vagy mentális állóképesség?

Ahogy telik az idő és az élet – tavaly szakítottam át a fél évszázados szalagot -, egyre többet gondolkodom azon, hogy mi kell a sikerhez. És egyre kevésbé hiszek a tehetségben. Ma már azt gondolom, hogy az életben a siker egyik kulcsa a mentális állóképesség. Természetesen az sem hátrány, ha valaki tehetséges, de önmagában ez nem elég.

Puskás kontra Kocsis

Sportban és a művészetben ez gyönyörűen kijön, mert minden a szemünk előtt zajlik, és a sztárok legkisebb rezdülését is megírják a lapok. Szerinted ki volt például az Aranycsapat legtehetségesebb játékosa? Puskásra tippeltél? Nem ő volt, hanem Kocsis Sándor, aki 68 válogatott meccsen 75 gólt lőtt, ami ezen a szinten egészen elképesztő (Puskás 85 meccs / 84 gól, Pelé 92 meccs / 77 gól).

Kocsis azonban labilis idegrendszerű, halk szavú, visszafogott srác volt, aki nehezen viselte az élet döccenőit. Nem is ő lett világsztár, hanem a – szintén futballzseni – Puskás, aki bármilyen vert élethelyzetből képes volt felkelni. Hasonló képességgel rendelkezik – nem fociban! – a maiak közül David Beckham, akiről Pelé szűkszavúan csak annyit mondott: „Ő a mi popsztárunk.” Jól lövi a szabadrúgást, és kb. ennyi.

Vagy: emlékszik még valaki Törőcsik Andrásra? Ő volt a hetvenes évek legnagyobb fociígérete. Mindene megvolt ahhoz, hogy ő legyen az új Puskás. Törőcsik azonban soha nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Már játékos korában híres volt az Ebedlivel legurított „több négyzetméteres” kisfröccsözésekről, ma pedig csak akkor kerül címlapra, ha az alkoholizmusával kapcsolatban éppen felröppen valami.

Mozart és Salieri

Színészek és művészek között is rengeteg példát találunk arra, hogy a tehetség nem minden. Mozart és Salieri pályafutása jól tükrözi a zseni és a jó iparos közti különbségeket. Az utókor a 35 viharos évet élt Mozart iránt rajong, de a földi életben Salieri volt boldogabb, sikeresebb és kiegyensúlyozottabb, aki 75 éve alatt egy anyagiakban bővelkedő, szép ívű, gyümölcsöző pályafutást mondhatott magáénak.

Hollywoodi sztárok között is rengetegen vannak, akik a tehetségük ellenére nem tudnak kiemelkedni. A kitartó, nyomulós, jóindulattal is csak közepes tehetségűek közül pedig sokan száguldanak, mint például Tom Cruise, Jennifer Aniston vagy Adam Sandler. Oscart ugyan nem kapnak, de a legtöbb filmjük kasszasiker.

Mi a titok tehát? Mire van szükség ahhoz, hogy valaki híres, elismert, sikeres és – esetleg – gazdag is legyen a választott területén? Mi fontosabb még a tehetségnél is?

A titok: Mentális Állóképesség

A mentális állóképesség az, ami a jókat a kiválóktól megkülönbözteti. Enélkül lehet valaki bármilyen tehetséges, kevesebbet ér el, mint az, aki csupán átlagos képességekkel rendelkezik, de a mentális állóképessége kimagaslóan jó.

A mentális állóképesség kifejlesztéséhez öt területre kell koncentrálni: önmotiváció, erősségeid kihasználása, érzelmi önkontroll, nyomás alatti célra tartás és cselekvés-orientáltság. A lényeg a következetesség. Ezt az öt dolgot kell következetesen alkalmaznod, ha esik, ha fúj, és a siker garantált. Nézzük meg most mindegyiket, mit is jelent a gyakorlatban.

Az Önmotiváció képessége

Igaz ugyan, hogy a kapcsolatépítés és az együttműködés másokkal rendkívül fontos az előre jutáshoz, de ha arra van szükségünk folyamatosan, hogy a külvilág tartson mozgásban, akkor nagy bajban vagyunk. A motivációnak belülről kell jönnie. A nagy kérdés az, hogy TE mennyire akarod elérni a céljaidat. És persze mindenekelőtt az, hogy vannak-e egyáltalán céljaid. Gondolj a kudarcaidra – azért ne túl sokat -, hogy tudd, mi az, amit gyakorlással elkerülhetsz. Gondolj sokat a győztes pillanataidra, mert ez ébren tartja a vágyat, hogy miért is küzdesz.

Az erősségeid csúcsra járatása

Nem lehetünk mindenben kimagaslóan jók. Puskásnak félelmetes bal lába volt, szenzációsan cselezett és elképesztő volt a kezdő gyorsulása. Jobb láb és fejjáték szinte semmi. Fókuszálj arra, amiben genetikailag jó vagy, és azt fejleszd kilencesre-tízesre. Ha ezt teszed, akkor azokon a területeken kevés legyőzőre fogsz találni. Minden mást delegálj, vagy találj valakit a csapatodba, aki azokon a területeken kiemelkedő.

Érzelmi Önkontroll

Azok az emberek, akik hajlamosak folyamatosan érzelmi hullámvasúton élni, kibuknak azon, ha valami nem a terveik szerint történik. Ez kicsinyes, gyerekes viselkedéshez vezet, amivel elidegenítik maguktól a párjukat, családjukat és a munkatársaikat. A magas mentális állóképességű emberek ezzel szemben nem hagyják, hogy a körülmények rángassák őket. Tudják, hogy egy meccsen, egy projektben, vagy az életben általában gyakran történik olyasmi, amit nem tudunk kontroll alatt tartani. Ilyenkor az a lényeg, hogy a külső körülmények HELYETT az érzelmeinket kell kontrollálni, és folytatni megállás nélkül, amit elkezdtünk.

Nyomás alatt is fókuszban maradni

Ha nagyok a céljaid, garantált, hogy lesznek meleg helyzetek az úton. A lényeg, hogy maradj nyugodt, és ne vedd le a szemed a célodról. A mentális állóképesség nem olyasmi, ami egyszer csak megvan. Mint a bokszolóknál vagy a versenylovaknál, ahol fokozatosan egyre jobb és jobb ellenféllel hozzák össze a versenyzőt, nekünk is egyre magasabb hőfokú helyzetekben kell helyt állnunk, hogy kialakuljon ez a képességünk. A lényeg a fokozatos, ugyanakkor folyamatos fejlődés.

Cselekvés-orientáltság

A mentálisan erős emberek nem futnak el a küzdelem elől, és nemcsak akkor hajlandók játszani, ha optimálisak a körülmények. Előbb-utóbb mindenki rájön arra, hogy a körülmények szinte soha nem ideálisak. Ahogy Clausewitz, a modern hadviselés elméleti atyja mondta: a haditervet az első puskalövés után dobhatod a szemétbe. Készülj fel, amennyire csak tudsz, és aztán cselekedj! Túl sok ember van, aki csak olvas, tréningre jár és álmodozik, ahelyett, hogy lépne végre. Ne tartozz közéjük!

Mindenki képes az elsajátítására

A legnagyszerűbb dolog a mentális állóképességgel kapcsolatban, hogy bár ez nem veleszületett képesség, mindenki képes megtanulni. Egyszerűen arról van szó, hogy hozunk egy döntést: ezt az öt dolgot következetesen fogjuk alkalmazni.

Ha ezt teszed, olyan sikereket érhetsz el, amik az „átlagember” számára elérhetetlenek. Ha tehetséges valaki, az önmagában még nem emeli ki az átlagemberek szürke tömegéből. Lehetőségeinket csak a mentális állóképességünk kifejlesztésével tudjuk maximálisan kiteljesíteni.

Ha tetszett, oszd meg!

Egy hozzászólás

  1. Mindenki képes az elsajátítására, de nem mindenki alkalmas… 🙁

    ui.: nekünk is nagy szükségünk lesz ezekre az okosságokra! THX 😉

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük