Csöpögő pénzesvödör – 9 spórolási trükk, amire talán nem gondoltál

Csöpögő pénzesvödör – 9 spórolási trükk, amire talán nem gondoltál

Soha nem lehet eleget keresni, ha pazarló életmódot élünk. Parkinson második törvénye szerint a költségeink mindig addig emelkednek, amíg lefedik a megemelkedett jövedelemszintet. Ha azt akarjuk tehát, hogy a családi cash flow minden hónapban pluszt mutasson, akkor ellent kell menni ennek a törvénynek, magyarul meg kell fogni a pénzt.

Kevesen választják a szándékos pazarlást – „nagy lábon élnek” -, a pénz inkább elcsurog-elcsöpög, ahogy a lyukas vödörből szép lassan elfolyik a víz. Az alábbiakban 9 kevésbé nyilvánvaló pénzlyukat vizsgálunk meg, amelyeken keresztül úgy szivárog el a pénz, hogy szinte észre sem vesszük.

1. Sznobéria

Ha valaki kizárólag csak márkás cuccokat hajlandó vásárolni, ez a szokás hasonló egy pénzügyi sáskajáráshoz. Minden áruféleségből ötféle ársáv kapható: (1) gagyi, (2) jó minőségű alaptermék, (3) felsőkategóriás alaptermék, (4) presztízs termék, (5) luxustermék.

Gagyit nem szabad venni, a jó minőségű alaptermék fapados (legyen ennek az ára 100%), a márkátlan felsőkategóriás tele van extrákkal (150%-os ár), a presztízstermék a márkás cucc (200-300%-os ár), a luxustermék pedig a gazdagoknak való (1000% és felette). A legjobb választás a felsőkategóriás alaptermék. Ha rá vagy kattanva a márkás cuccokra, akkor két marokkal szórod ki a pénzt az ablakon.

2. Benzinkút shop

Min keresi a pénzt a McDonald’s? Nem a hamburgeren, hanem az ingatlan bérbeadásán. Min keresi a nagy pénzt Madonna? Nem a lemezeken, hanem a turnékon. Min keresik a pénzt a benzinkutak? Persze, a benzinen is, de az extraprofit a shopon van. Ha ott vásárolsz, nagylelkűen dotálod őket.

3. Autópálya melletti benzinkút

Az üzemanyagárak között 5-10%-os különbség is lehet. A legdrágább mindig az autópályák mellett. Kis tervezéssel el tudod érni, hogy mindig a környékeden levő leggazdaságosabb kútnál tankolj.

4. TV-előfizetés

A tévé az élet legfeleslegesebb találmánya. Hívják elektronikus jövedelemcsökkentőnek is. A napi X óra tévézés helyett tudsz olvasni, tanulni, pihenni, beszélgetni, szerelmeskedni, stb. Az agyadat nem mossa ki a rengeteg manipulatív reklám, és pozitív maradsz. A híreket megnézed a neten, ha filmet akarsz nézni, akkor azt az egyet töltöd le célzottan. Nyolcadik éve nincs előfizetésünk és igazi áldás.

5. Bank-, internet- és mobilcsomag

Félévente érdemes mindegyiket felülvizsgálni és egy rakás pénzed meg fog maradni (vagy ugyanannyiért emeltebb szolgáltatást kapsz). Nemcsak a technika változik, hanem a szokásaink is. Lehet, hogy a korábbi életstílusodhoz passzolt egy csomag, ma viszont totál felesleges.

6. Új ruhák teljes áron

A ruhaárak elképesztő mértékben zuhantak az elmúlt két évtizedben. Használt ruhát szó szerint fillérekért lehet venni, de ha ragaszkodsz az újhoz, kis utánjárással vadiúj cuccokat is lehet zsákmányolni a diszkontokban. Félóra Google, és kész.

7. Pia – cigi – kávé – süti

Megfigyelted, hogy az élvezeti cikkeken mindenhol extraprofit van? Ennek az az oka, hogy több ezer évre visszamenőleg az emberek zöme soha nem volt képes uralkodni az ösztönein. És sajnos ezt a pénztárcája bánta.

Az érzelmi önkontroll megszerzése az egy hosszabb távú játék, de ha az olyan addikcióra hajlamos ember, mint én, el tudta hagyni az első hármat, akkor mindenki képes rá. Sütin még dolgozom, de a kemény elhatározás általában az első útba kerülő képviselőfánkon elbukik :-).

8. Tervezetlen bevásárlás

Sokan csinálják azt, hogy csak pár napra vásárolnak be, ezért heti 2-3 alkalommal is elmennek a közeli boltba. Ez egy klasszikus pénznyelő, mert (1) pénzbe és időbe kerül az elmenetel, (2) a közeli kis bolt nagyobb árréssel dolgozik, mint a nagy diszkontok, és (3) nem biztos, hogy pont az akciós, amit veszel. Ha legalább 2-3 hétre tervezel, jobban fogsz kijönni.

9. Szervezetlenség

A káosz mindig pénzbe kerül. Ha elveszítesz dolgokat, ha nem tervezed meg a szervízt, ha elfelejted az időpontokat, ha nyitvatartási időn kívül mész ügyet intézni, stb. stb., akkor azt rengeteg pénzed fogja bánni. Némi időgazdálkodással ezek nagy része rövid úton megelőzhető. Az első nyolc tippet is könnyeben megvalósítod, ha megtanulod kicsit jobban megszervezni az életed.

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük