9 romantikus film Valentin Napra

9 romantikus film Valentin Napra

Akik tudják rólam, hogy filmőrült vagyok, néha kérnek tőlem filmajánlást. Ennek mindig nagyon szívesen teszek eleget, hiszen nincs is annál jobb, amikor belemerülhetünk ilyen-olyan történetek képi világába, attól függően, hogy éppen mire vagyunk érzelmileg ráhangolva.

Tegnap volt Valentin Nap, most mi másra lennénk hangolva, mint szerelemre? Itt a hétvége, idő is van a filmezésre egy jó kirándulás után (vagy helyette :-), úgyhogy az alábbiakban 9 filmet találsz, amiben szerelmi téren biztosan nem fogsz csalódni. Jó szórakozást!

1. Cyrano de Bergerac (1990)

Rostand drámájának talán ez a legjobb filmfeldolgozása. Depardieu ekkkoriban volt pályája csúcsán; alakítása minden túlzás nélkül lenyűgöző. Végig reménykedünk, hogy egymásra talál végül a nagyorrú vívóbajnok és a szende szépség (mondjuk nekem Anne Brochet egyáltalán nem jön be), de sajna nem, úgyhogy zsebkendő legyen készenlétben. Viszont a dumák embertelen jók. Edmond Rostand tudott valamit.

2. Római vakáció (Roman Holiday, 1953)

Van-e izgalmasabb, mint egy modern hercegnő és egy lehengerlően jóképű pasi mindent elsöprő szerelme? Tuti moziválasztás, főleg ha a két főszereplő Audrey Hepburn és Gregory Peck. Az, hogy 60 éves múlt, ne riasszon, kicsit lassú folyású, de ma is ütős.

3. Titanic (1997)

Az elmúlt közel két évtizedben igazi klasszikussá vált, amit időnként érdemes újranézni. Tempó és hatás szempontjából is igazi populáris mestermű, mint Cameron legtöbb filmje. És amikor DiCaprio a végén elsüllyed a jeges vízben, Isten bizony még én is elmorzsolok egy könnycseppet a szemem sarkában.

4. Rómeó és Júlia (1968)

Magam részéről lelkes Zeffirelli rajongó vagyok (ld. Napfivér, Holdnővér). Rendezői pályfutására véleményem szerint ezzel a filmmel tette fel a koronát. Ez egy olyan film, amiben minden szép: a díszletek, az emberek, a zene és a szöveg (naná, hiszen Shakespeare). Össze lehet bújni, és meghatódva együtt szomorkodni. (Vagy egy cinikus barátom szerint: „Legalább megúszták a válást.” De ilyet mondani nem szép dolog.)

5. 50 első randi (50 First Dates)

Nem állítom, hogy az Adam Sandler-filmek a kinematográfia csúcsát jelentik, de néhányszor beletrafál a kőarcú Arany Málna-bajnok. Az amnéziás csaj meghódításának 50 változatáról szóló filmje telitalálat. Drew Barrymore édi, ahogy kell, a bennszülött Ula poénjai pedig – szerintem – embertelen jók. Családi szókincsünkbe is átkúszott a filmből egy szó, a Mazsidrazsi. Na mit jelent?

6. Grease (1978)

Egy kortalan film, amit csak a zenéje miatt is érdemes megnézni. Olivia Newton-John és John Travolta körül sistereg a levegő, érződik, hogy az egész stáb rettentően élvezte a forgatást. A záródal koreográfiája pedig….na, ezt így csak az amerikaiak tudják megcsinálni.

7. Love Story (1970)

Ha nem láttad még, akkor kötelező darab: a romantikus filmek egyik adu ásza. Ha láttad, akkor is, főleg Valentin-napkor. Mindig reménykedem, hogy a végén Jenny kigyógyul a leukémiából, de hiába. A klasszikus mondat: „A szerelem azt jelenti, hogy soha nem teszünk olyat, amiért aztán bocsánatot kell kérnünk.”, most is üt. És a zene: „Hogy is kezdjem el….”, itt még Kasza Tibi helyett Francis Lai eredetijével.

8. Bűbáj (Enchanted, 2007)

Amy Adams csúcsformában. Kis romantika, kis vígjáték, kis Disney-paródia, remekül egybekotyvasztva, leöntve némi extra kivitelezésel. Az, hogy egy kvázi modern mesefilm 85 millió dollárba került, az mindent elmond a díszletekről. Kakaó a kézbe, szivecskés lufi a kézbe, indulhat a lámúr!

9. Nász-ajánlat (The Proposal, 2009)

A tökéletes hollywoodi szórakoztatás; semmi meglepi, de ami van, az tökéletesen „meg van csinálva”. Sandra Bullock úgy gondolta, hogy még A szív bajnokai (ezért kapott Oscart) előtt, ugyanabban az évben kijön egy kasszasiker romantikus filmmel. Sikerült. Lányoknak már csak Ryan Reynolds miatt is érdemes megnézni. Egyébként Bullock a forgatáskor 45 éves volt, és kb. 34-nek néz ki. Max. Valamit nagyon jól csinál. Hogy ezt most a 12 évvel fiatalabb – filmbeli – barát, vagy az Oscar teszi, azt már végképp nem tudhatom.

Nálam egyébként 1, 5 és 6 a nyerő. De hát ízlések és pofonok…

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük