Az „igazán” magabiztos emberek 20 szokása

Az „igazán” magabiztos emberek 20 szokása

Létezik olyan, hogy valaki magabiztos, de nem „igazán” az? Nagyon is. Aki külső dolgokra, és nem a belső önbecsülésre alapozza az önbizalmát, az folyamatosan ugyanazt a kérdést teszi fel magának: „Biztos, hogy értékes ember vagyok?” Kívülről csak a határtalan önbizalom látszik, de bizonyos jelekből leszűrhető a keserű igazság.

Mik ezek a jelek? Ha meg akarod tudni, hogy stabil lábakon áll-e az önbizalmad, vizsgáld meg, hogy az alábbi 20 pont jellemző-e rád (most 10 szokást vizsgálunk, és folytatása következik). Ha legalább 15 igaz, akkor minden rendben, azonban ha nem éri el a tízet, akkor valószínűsíthető, hogy a magabiztos viselkedés csak álarc.

Az igazán magabiztos ember…

1. Szembenéz a valósággal.

Miért? Mert nincs szüksége arra, hogy hazudjon magának. Elfogadja a tényeket, de nem hagyja, hogy azok bekorlátozzák, mert biztos abban, hogy minden problémára létezik megoldás. Rossz a házasságom, nem szeretem a munkámat, keveset keresek? Igen, de meg fogom találni, hogy hogyan tudom ezeket a kihívásaimat megoldani.

2. Nyíltan kommunikál.

Nyíltan elmondja a gondolatait, mert nem fél attól, hogy mások mit fognak szólni. Ha a másik ember túllépi a korlátokat, akkor ezt szóvá teszi, még akkor is, ha van, akinek ez nem tetszik. Röviden: asszertívan, magas érzelmi intelligenciával kommunikál.

3. A kudarcokat átmeneti kisiklásnak tekinti.

Az igazán magabiztos ember őszintén megdöbben, ha valami nem a tervei szerint alakul. Annyira erős a hite a saját sikerében, hogy újra belevág, de már a sikertelen kísérlet tapasztalatait felhasználva. Ezt addig folytatja, amíg a végén eléri a célját. Híres emberek életrajzában ez a tulajdonság újra meg újra visszatérő motívum. Néhány példa: Julius Caesar, Kolumbusz, Michelangelo, Churchill, Fleming, Kossuth, Széchenyi, a Wright fivérek, és sokan, sokan mások.

4. Nem akar senkinek sem megfelelni.

A magas önbizalmú embert egyáltalán nem érdekli, hogy mit mondanak róla mások. Csak a célja érdekli, és megszállottként azon dolgozik. Nagyjából az van a fejében, hogy „mindenki tehet egy szívességet”. Van, aki ezt kimondja, van, aki nem. Attól még így van.

5. Nem aggódik a külseje miatt.

Danny DeVito nem aggódik azon, hogy 147 cm, Stephen Hawking folyamatosan írja a cikkeit és a könyveit, annak ellenére, hogy gépek tartják életben, Helen Mirren 70 évesen is bombanő. Ha teljesen elfogadod magadat, akkor a többiek… (ld. előző pont).

6. Testbeszéde önbizalmat sugall.

Keresi a szemkontaktust, egyenesen jár, nem fonja karba a kezét, sokat mosolyog és határozott a kézfogása (Allan Pease könyvek ezek elsajátításában sokat segítenek). A pozitív testbeszéd még akkor is hasznos, ha eredetileg alacsony volt az önbizalmunk. Ha sokszor csinálunk úgy, mintha, akkor előbb-utóbb a valóságban is megtörténik.

7. Nem bánt másokat.

John Maxwell híres mondata szerint csak a megbántott ember bánt meg másokat. Aki igazán magabiztos, annak nincs szüksége arra, hogy mások „lenyomásával” emelje fel magát. Mások sikerére nem irigykedik, hanem inspirációként használja saját sikerességének növelésére.

8. Szembenéz a tévedéseivel és a hibáival.

Tudja, hogy az aktív élet velejárója a tévedés, ezért ha hibázik, azonnal beismeri. Nem hárítja másra a hibát, elvállalja a felelősséget, és gond nélkül kér bocsánatot, ha szükséges.

9. Nem elégszik meg a középszerrel.

A magas önbecsülésű ember tudja mit akar, tesz is érte, és meg van győződve arról, hogy egy szép napon el is fogja érni. Nem hagyja, hogy a félelmei visszatartsák, ki akarja hozni a maximumot az életéből. Magasra teszi a lécet, mert látta a L’Oreal reklámot :-), és tudja, hogy „megérdemli” a legjobbat.

10. Jó emberi kapcsolatokra törekszik.

A magabiztos embert nem zavarja a magány, de ha szükséges, gond nélkül kommunikál kisebb-nagyobb partikon és rendezvényeken is, még akkor is, ha alapvetően zárkózottabb személyiség. Tudatosan keresi az emberi kapcsolatokat, és nem fél megnyílni mások előtt, mert őszintén bízik saját értékeiben.

(folytatása következik)

Ha tetszett, oszd meg!

Egy hozzászólás

  1. Kisgyőri Magdolna

    Csak a megbántott ember bánt meg másokat…John Maxwell igazán nagy fátylat lebbentett fel az emberi kapcsolatok miértjére…

    Éppen egy gyerekkori barátságban jutottunk ide és nem értettem, miért, hisz korábban nagyon jó barátnők voltunk, örültünk, ha együtt lehettünk…
    Ez a mondat segített megfejteni a miértre választ adni…KÖSZÖNÖM, hogy megértve a barátnőmet újra tudjuk építeni a jó kapcsolatot. Hálás vagyok , hogy megosztották velem Kerner Úr! Köszönöm még egyszer…és persze a többi bölcs tanácsot is!
    Magdolna Sopronból

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük