Sikergyilkosok akcióban: a Lola Montez-vírus

Sikergyilkosok akcióban: a Lola Montez-vírus

Az 1840-es évek első felének Párizsát egy flamenco-táncos, a spanyol Lola Montez tartotta lázban. Az egész város az erősen megkérdőjelezhető tánctudású – valójában ír származású – kalandornő lábai előtt hevert. Az igéző külsejű Lolát senki nem sorolta volna a sikergyilkosok közé; épp ellenkezőleg, a siker misztikus légköre lengte körül. Fellépései – köztük a híres Póktánc – valósággal megbabonázták a nézőket.

Lola luxus életmódját hódolói finanszírozták. Később, hogy kitörjön a kitartott kurtizán szerepéből, elcsábította Alexandre Dujariert, a legnagyobb francia újság tulajdonosát. Már küszöbön állt az esküvő, amikor egy párbajban, amit menyasszonya jó hírének megvédéséért indított, Dujarier életét vesztette.

Nehéz emberek lehúzó hatása

Sikergyilkosok áldozata: I. LajosLola szeretőinek hosszú listáján szerepelt Alexandre Dumas, Liszt Ferenc, sőt még az orosz cár is. Münchenben az ír polgárlány a bajor uralkodót, I. Lajost is az ujja köré csavarta. A hatvanéves király annyira hatása alá került, hogy elbocsátotta minisztereit, és kizárólag Lola tanácsaira hallgatott. A táncosnő hozzá nem értő intézkedései és népszerűtlensége azonban a király lemondásához vezettek. Két évvel megismerkedésük után Lajos trón nélküli, bukott ember volt.

Lola Angliába menekült, ahol hozzáment egy tíz évvel fiatalabb katonatiszthez. Nem sokkal később elhagyta a férfit, aki röviddel ezután hajóbalesetben életét vesztette. A kalandornő néhány év elteltével Kaliforniában újra férjhez ment, de ebből a kapcsolatából is kilépett. Az elhagyott férj inni kezdett, mély depresszióba esett, amiből négy évvel későbbi haláláig már nem is tudott kilábalni.

Lola végleg Amerikában telepedett le; élete utolsó éveiben vándorló hittérítőként, könyöradományokból tartotta fenn magát. Halála előtt egy évvel agyvérzést kapott, amitől a hajdani táncosnő majdnem teljesen megbénult. New York-i sírkövén ez áll:

Mrs. Eliza Gilbert

Elhunyt 1861 január 17-én

Élt 42 évet

A referenciacsoport ereje

„Ismerd fel a szerencséseket, hogy csatlakozz hozzájuk,

és a szerencsétleneket, hogy kerüld őket!”

Baltasar Gracián

Lola Montez jó példa a sikergyilkosok legmérgezőbb alaptípusára, akit szakemberek csak „humánvírusnak” neveznek. Ezek az emberek bárhova mennek, mindenhol megfertőzik környezetüket. Ha közeledbe engeded őket, előbb-utóbb problémákat fognak okozni.

A harvardi pszichológus, David McClelland több évtizedes kutatás után arra a következtetésre jutott, hogy sikereinket minden másnál jobban befolyásolja az, hogy milyen emberekkel vesszük körül magunkat. Ez az ún. referenciacsoport a csúcsra is repíthet, de ugyanígy a mélybe is taszíthat. A nagy kérdés: bajnokok vagy sikergyilkosok vesznek körül?

A neves sportkommentátor, Charles E. Jones ezt így fogalmazta meg: „Mához öt évre csak az elolvasott könyvek és a környezetünkben levő emberek különböztetnek meg jelenlegi önmagunktól.” A jó hír, hogy mindkettőt mi kontrolláljuk. Te döntöd el, hogy mit olvasol, és azt is, hogy kikkel veszed körül magad a mindennapokban. (A sikergyilkosok témájáról egy korábbi cikkem itt.)

 Stratégiák sikergyilkosok ellen

Ha meg akarod védeni magad a Lola Montez-vírus által terjesztett „kudarcfertőzéstől”, akkor figyelj az alábbi 7 pontra:

1. Élj sikergyilkosok nélkül; gondosan válaszd meg a referenciacsoportodat!

Vedd körül magad győztesekkel! Kerüld el

  • az álomtolvajokat,
  • az energiavámpírokat,
  • a folyton panaszkodókat és
  • az örökké kritizálókat!

2. Maximalizáld a támogatási indexedet!

A hozzád legközelebb álló tíz ember milyen hatással van rád? Erőt merítesz belőlük, vagy a sikergyilkosok inkább „leszívják” az energiáidat?

Helyezd el őket egy -3 (nagyon negatív) és +3 (nagyon pozitív) közötti skálán! Ha az összeg kevesebb, mint +15, akkor az előbb-utóbb blokkolni fogja a sikerhez vezető utadat!

3. Rakj össze egy támogató csapatot!

Legyen kit felhívni, akár inspirációra, akár támogatásra van szükséged! A sikergyilkosok nem fognak sem támogatni, sem inspirálni.

4. Ne hagyd magadat manipulálni!

A sikergyilkosok közül a legveszélyesebb manipulátorok: a média, a reklámok és a politikusok.

Csak azzal, hogy meghallgatod őket, a vírus már bekerült a rendszerbe.

5. Másolj le sikeres embereket!

Találj magadnak egy mentort! Olyan személyt keress, aki már bejárta azt az utat, amin Te még csak útközben vagy!
Olvass önéletrajzokat sikeres emberekről! Ha éppen „lent” vagy, egy sikersztori felemel, feltölt és inspirál.

6. Vegyél fel szemellenzőt, ne nézz se jobbra, se balra; csak haladj a céljaid felé!

Ha konkrét, erős céljaid vannak, ez aktiválja „mentális immunrendszeredet”. A sikergyilkosok eltérítenek, ne hallgass rájuk!

7. Ne hagyd senkinek, hogy lebeszéljen az álmaidról!

Ha valamire nagyon vágysz, küzdj érte, és szerezd meg magadnak! A sikergyilkosok és a nehéz emberek ne szólhassanak bele az életedbe! Járd a saját utadat és éld a saját álmaidat!

(Megjelent a Pozitív Gondolkodás magazin 2011. decemberi számában)

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.