Hogyan vonzzad magadhoz a pénzt

Hogyan vonzzad magadhoz a pénzt

Az elmúlt időszakban rengeteg coaching ügyféldiagnosztikát értékeltem ki, és – sok más mellett – arra kellett újra rádöbbennem, hogy milyen óriási problémát jelent nálunk a pénz.

Ezeken a lapokon minden területet tízes skálán értékelünk, és a pénzügyeknél csak elvétve jön ki hetesnél nagyobb osztályzat (az ügyfelek magukat értékelik). Általában a pénz megszerzése a gond, de sokan hadilábon állnak a pénz kezelésével is, magyarul az is kifolyik a kezük közül, amit nagy nehezen megkerestek.

Ha hasonló problémával küzdesz, hogyan teheted rendbe a pénzügyeidet? Hét stratégia, ami segít ebben:

1. Képezd magad pénzügyi területen.

A pénzteremtés és a pénzkezelés gyakorlatát ma sehol sem tanítják átfogó, rendszerezett módon. De ha tanítanák is, semmi nem helyettesíti a személyes tapasztalatot; ez az – ahogy az amerikaiak mondják -, ahol a gumi érintkezik az aszfalttal.

Szerezz meg minden könyvet és hanganyagot pénz témában, menj el minden tanfolyamra, amit meghirdetnek. Csináld ezt egészen addig, amíg megnyugtató módon meg nem tanultad az életstílusodhoz passzoló jövedelem megszerzéséhez szükséges fortélyokat és praktikákat.

2. Tanulj meg rendesen angolul.

A magyarok háromnegyede nem beszél idegen nyelvet. Ez meglehetősen logikátlan dolog egy tízmilliós néptől. Ma a világnyelv az angol, és a jövőben ez még inkább így lesz. Addig nyomd az angolt, amíg eléred azt, hogy mindent el tudsz magyarázni élőbeszédben, és minimális szótárazással bármit el tudsz olvasni. Minden területen – pénzügyekben is – 100x annyi infó van angolul, mint magyarul. A matek egyszerű: kb. 1,5-2 milliárd ember írja az angol anyagokat, míg 10-15 millió a magyart.

3. Építs kapcsolatokat.

Nem az számít – persze az az alap -, hogy mit tudsz, hanem az, hogy a tudásodat mennyire tudod értékesíteni. Nagyságrenddel megkönnyíti önmagad piaci „eladását”, ha kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezel. Nekem ez mindig is nehezebben ment, mert azt verték belém, hogy a tudás és a kemény munka önmagában elég. Ez azonban egy gigatévedés. A marketing számít. Igen-igen, tudom, hogy content is king, de akkor is.

4. Legyél szakértő a szakmádban.

Amikor elköteleztük magunkat egy terület mellett, az első lépés, hogy rövid idő alatt bekerüljünk a legjobb 20%-ba, utána pedig ennek a legkiválóbbnak a 20%-ába, vagyis a legjobb 4%-ba. Ma már akkora a verseny, hogy enélkül csak hiú ábránd a magas jövedelem.

A szakértő státuszodat alapozd meg publikációkkal, szakcikkekkel, infótermékekkel, és mindenekelőtt legalább egy könyvvel. Lásd előző pont: nem elég jónak lenni, el kell érni, hogy ezt mások is így gondolják, vagyis jónak is kell látszani.

5. Készíts pontos pénzügyi tervet.

A Titok és más, hasonló filmek/könyvek azt próbálják sulykolni, hogy a gondolkodásmód megváltoztatásával be fogod vonzani a nagy pénzt. Ez azonban óriási tévedés. Megváltozni fejben: ez csak az első lépés. Szükséges, de nem elégséges feltétel. Tudni kell azt is, hogy mitől csilingel a kassza. Amikor megkérdeztem a coachomtól – aki többszörös dollármilliomos -, hogy mi kell a nagy pénz megszerzéséhez, ezt mondta: nagyon pontos, konkrét, mérőszámokkal ellátott üzleti terv, amin aztán gőzerővel elkezdesz dolgozni. Van ilyened?

5. Tanuld meg a késleltetett jutalmazást.

Ha nem tudsz ellenállni a költekezési ingernek, abból tutira rosszul fogsz kijönni. Vissza kell fogni a fogyasztási kényszert, mert nincs az a pénz, amit nem lehet elkölteni (és aztán racionálisan megindokolni, hogy minden kiadott forint jogos volt).

6. Kísérletezz.

Hiú ábránd azt hinni, hogy rögtön megtaláljuk az aranytojást tojó tyúkocskát. Sok dolgot ki kell próbálni, amíg eljutunk odáig, hogy a pénzfolyam elkezd csörgedezni. Aztán, ahogy Napoleon Hill mondja -, amikor elindul a nagy pénz-zuhatag, akkor meg olyan természetesnek tűnik, hogy nem is érted, hol volt mindez az ínséges időkben. Idáig azonban el kell jutni.

7. Tanulj, tanulj, tanulj.

Kérd ki szakértők tanácsát. Beszélj gazdag emberekkel, hogy ők hogyan csinálták. Vedd körül magad sikeres emberekkel. Mindenekelőtt pedig tanulj a hibáidból. Kudarc nem létezik, csak tapasztalat. A mechanizmus ez: próbálj ki 100 dolgot, és tartsd meg azt az ötöt, ami működik, a többit dobd el. Utána tesztelj megint százat, tarts meg ötöt, és így tovább. Néhány ciklus után ott lesz a siker. Mindenki így csinálta, csak amikor a végeredményt látjuk, könnyű azt hinni, hogy „beletenyerelt” a gazdagságba. A csudát; vért izzadt érte. Neked is működni fog, csak kezdd el csinálni.

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.