Hogyan ültesd át a gyakorlatba a személyiségfejlesztési tanácsokat 1.

Hogyan ültesd át a gyakorlatba a személyiségfejlesztési tanácsokat 1.

Sokan olvasnak ma már önfejlesztési könyveket, és egyre többen járnak ilyen témájú tréningekre és szemináriumokra. Ez a jó hír. A rossz hír azonban az, hogy a gyakorlatba csak nagyon kevesek tudják hatékonyan átültetni a tanultakat. Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani az alábbi összeállítással.

Ez a lista kicsit hosszúra sikerült, ezért két részben fogom közzé tenni (két nap múlva jön a következő rész). Következzen tehát húsz tanács ahhoz, hogy sikeresen alkalmazd a gyakorlatban a személyiségfejlesztési tanácsokat (most ebből az első 10):

1. Találd meg életed küldetését.

Sokkal könnyebb sikeressé válni, ha ismerjük céljainkat, különösen a legfőbb életcélunkat. Hogyan lehet ezt megtalálni? Egyszerű: kísérletezéssel. Próbálj ki mindent, amihez vonzódást érzel. A végén ott lesz a NAGY TUTI, amivel foglalkoznod kéne. Könnyű? Egyáltalán nem, de abszolút meg lehet csinálni. Mikor fogod megtalálni? Nem tudom. Nekem 47 éves koromra sikerült.

2. Válogasd meg, kitől tanulsz.

Háromfajta embertől fogadj el CSAK tanácsot: (1) jelentős élettapasztalata van, (2) sikeres, vagy (3) szakértő a területén. Mindenki mással lehet baráti csevej, de tanácsadónak nem kvalifikál.

3. Találd meg a versenyelőnyödet.

A versenyelőny az a kis plusz, amivel mindenkit képes vagy megelőzni a szakterületeden. Mindannyian rendelkezünk ezzel a kis extrával, csak sokan nem tudják, nekik mi is lenne az. Mi az, amit csak Te tudsz azon a színvonalon és abban a minőségben? Mi az, amiben különleges vagy?

4. Szeresd, amit csinálsz.

Ez annyira alapvető, hogy szinte szégyellem leírni. Miért foglalkozna valaki olyasmivel, amit utál csinálni? Bármi is az oka, itt a zseniális megoldás. Ha nem szereted, amit csinálsz, akkor csinálj valami mást! 🙂

5. Legyél önmagad.

Ne másolj senkit mechanikusan, mert az biztos út a kudarchoz. Lesd el mindenkitől, amiben kiváló, és aztán a használható dolgokat építsd be a személyiségedbe és az életedbe. Legyél a legjobb TE!

6. Találj egy mentort.

Találj valakit, aki előtted már bejárta azt az utat, amin te is szeretnél előre jutni. Kérdezz sokat, és fogadd meg a tanácsait. A jól megválasztott mentor nagyságrenddel rövidíti meg a tanulási és a megvalósítási folyamatot.

7. Gondolkozz el időnként a mélyebb összefüggéseken.

Ne rohanj eszelős módon, megállás nélkül a teendőid után. Kellenek csendesebb időszakok, amikor átgondoljuk a dolgokat, feldolgozzuk az eltelt időszak eseményeit és terveket készítünk. A felszínen pörögve nehezen lehet megragadni a dolgok igazi értelmét és lényegét.

8. Ne sajnáld az időt a tanulásra.

Tény, hogy sokan csak a pénzt látják, de ez rövid távú gondolkozás. Tanuld meg rendesen, amit csinálsz, mert ekkor tudsz csak igazi értéket adni. Ez látszólag lelassítja az előre jutást, de később bőségesen megtérül a befektetett idő és energia.

9. Kísérletezz.

A coachomtól állandóan azt hallom, hogy teszteljek és mérjek mindent. Néhány évvel ezelőtt még teljesen másképp gondolkodtam erről, de ma már nem is értem, hogyan lehetne másképp csinálni. A lényeg, hogy amikor belevágunk valamibe, mindig álljunk készen a változtatásra, és addig finomítsunk a módszereken, amíg meg nem születik a kívánt végeredmény. Logikus, de a többség nem így csinálja.

10. Ültesd át a gyakorlatba, amit tanultál.

Semmi értelme a tanulásnak, ha nem ültetjük át a gyakorlatba a tanultakat. Ennek a menete a következő: határozd meg a céljaidat, dolgozz ki stratégiákat és akciótervet, ebből kiindulva alakítsd ki az időgazdálkodásodat, aztán kőkeményen tedd magad oda, és kezdj el dolgozni ezek megvalósításán. Ha valami nem működik, finomíts a módszereken (lásd 9. pont).

(folytatása következik)

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük