Hogyan olvass el lazán heti 5 könyvet

Hogyan olvass el lazán heti 5 könyvet

Amikor az egész életen át tartó tanulás kapcsán a minimum heti egy könyv elolvasásának fontosságáról beszélek, meg szoktam említeni, hogy nekem a heti 4-5 könyv elolvasása sem okoz gondot. Ilyenkor a legtöbb ember a szívéhez kap, és valami rendkívüli képességre gondol.

Pedig nincs mögötte semmilyen TITOK, például villámolvasás, vagy ilyesmi, egyszerűen kidolgoztam egy rendszert, amit ha alkalmazol, akkor heti egy könyvet minimális erőfeszítéssel el fogsz tudni olvasni.

Az alábbiak szakmai vagy önfejlesztő könyvekre vonatkoznak. Tolsztojt vagy Jókait nem így olvasok, az a szépirodalom kategória, ott minden szó számít. Az olyan könyveknél azonban, ahol a leírt információ minél gyorsabb megragadása a cél, ott jól tudod majd hasznosítani a következőket.

Az olvasási rendszerem 8 eleme:

1. Gondosan válaszd ki, hogy mit olvasol.

Angol nyelvű könyvnél mindig megnézem az Amazonon, hogy hány csillagot kapott. Ismert műveknél több száz értékelés is lehet, és ha az öt csillagból legalább 4.0 az átlag, akkor biztosan érdemes elolvasni. Mindig elolvasom az egy csillagot adó értékeléseket is, mert aki valami miatt ki van akadva, az biztos megírja a frankót.

Magyar nyelvű könyveknél is igyekszem kideríteni, hogy mi a piac véleménye. A Google kereső mindig jó ötlet, gyorsan lehet tájékozódni. Ami azonban a nagy trükk, hogy amikor bárhol egy jó könyvről olvasok hitelt érdemlő forrásból, azt rögtön felírom egy listába, tehát az ajánlás már rögtön megvan. Ismert szerzőnél természetesen szintén megnézem az Amazon értékelést.

2. Mielőtt belevágsz a könyvbe, először lapozd át.

Az időnk túl értékes ahhoz, hogy gyenge könyvekre pazaroljuk. Olvasd el a borítót, az impresszumot (kiadvány adatai az elején vagy a végén) és a tartalomjegyzéket. Alakíts ki egy benyomást arról, hogy van-e releváns infó számodra. Mint író, elárulok egy kulisszatitkot. A könyvek 30-70%-a töltelékszöveg (én hablatynak hívom). Azért van így, hogy az oldalszámot növeljék. A lényeges információt általában úgy kell kibogarászni.

Ezután oldalról oldalra lapozd át a könyvet, nézd meg a fejezetcímeket, és alakíts ki egy érzést a tartalommal kapcsolatban. Utána olvasd el a legvégét (nem krimiről van szó, itt nincsen rejtély, amit meg kell oldani :-). Még a hablatyolásra hajlamos írók is összefoglalják a végén a lényeget. Ebből kiindulva könnyebb lesz megérteni a többi részt is.

3. Mindig asztalnál olvass.

Ha ágyban olvasol, tutira bealszol, ezért  – ha csak nem ez a cél – ezt kerüld el. A könyv legyen jól megvilágítva, hogy rendesen lásd. Ha elektronikus eszközön olvasol, ez automatikusan teljesül.

4. Használj kihúzót.

Ne húzz alá túl sokat, de keveset sem. Csak a kulcsgondolatokat. Ha a szerző használt bekeretezett kiemelést vagy összegzést a fejezet végén, akkor az adja magát. Elektronikus könyvnél használd a sárga kiemelőt. Ma már ötből négy könyvet képernyőn olvasok, és akár Kindle, akár pdf esetén a kihúzás rendkívül gyorsan megy.

Ha hozzászoksz, hogy mindig kihúzóval olvass, akkor az információk visszakeresése hiperűrsebességgel megy majd, mert csak a kihúzott részeket kell átfutni, ami nem több, mint 10-15 perc.

5. Soha ne olvass el egy könyvet borítótól borítóig.

Tudósok és professzorok azért képesek óriási tömegű könyv feldolgozására, mert szelektíven olvasnak. Kiválasztják azt a fejezetet, ami érdekli őket, és azt a részt olvassák el. Vagy ha elolvassák az egész könyvet, szívfájdalom nélkül átugranak részeket, ami unalmas vagy rájuk nem vonatkozik. Ez segít megelőzni a gondolatok elkalandozását, és a „nézem-de-nem-megy-a-fejembe” szindrómát.

6. Mindig céllal olvass.

Amikor egy könyvet a kezedbe veszel, mindig mérlegeld, hogy miben járulhat hozzá a céljaid eléréséhez. Ehhez persze célok is kellenek. A lényeg, hogy legyél proaktív, és ne azt olvasd el, ami az utadba kerül, hanem tudatosan válaszd ki az elolvasásra szánt könyveket. Nekem mindig van egy listám azokról a könyvekről, amiket abban az évben el akarok olvasni.

7. Ne törekedj minden szó elolvasására.

Ezt azért gyakorolni kell egy darabig, de menni fog. Mindig bekezdésekben gondolkozz, és hármas fixálással olvass. Ez azt jelenti, hogy a bekezdés elejére, a közepére és a végére pillantasz rá, nem pedig az egyes szavakra. Igyekezz megragadni annak a bekezdésnek a lényegét, hogy mit akart a szerző kommunikálni. Szűrd le, hogy számodra ez releváns, vagy nem. Ez a technika iszonyatosan felgyorsítja az olvasás sebességét.

8. Miután befejezted a könyvet, másnap olvasd el a kihúzott részeket.

Nem tűnik egy ördögi nagy ötletnek, de hihetetlenül megnöveli a megtartást (amire emlékszel később). Ugyanezt a célt szolgálja, ha egy családtagnak, barátnak vagy ismerősnek röviden összefoglalod a könyv lényegét. Ha ezt nem tudod megtenni 10 mondatban, akkor nem jött át a fő mondanivaló.

Használd ezeket a módszereket, és némi gyakorlással gyorsan elérheted a heti 1-2 könyv sebességet. Legtöbbször ennyi bőven elegendő. Mindenki képes rá, csak alkalmazni kell a jól bevált elveket.

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük