Hogyan növeld duplájára a hatékonyságodat

Hogyan növeld duplájára a hatékonyságodat

A tanulás legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha sikeres emberektől ellessük, hogy ők mit csinálnak. Ahogy Tony Robbins mondja, a siker nyomokat hagy. Ha a sikeres ember lábnyomába lépsz – azt csinálod, amit ő -, akkor a sikered esélyét megsokszorozod.

Ugyanilyen hatékony, ha megfigyeljük, hogy mit NEM csinálnak a sikeresek, és mi is elkerüljük ezeket a csapdákat. 9 dolog, amit a szupersikes és szupereredményes emberek nem tesznek:

1. Nem várnak arra, hogy kedvük legyen valamihez, egyszerűen csak megteszik, amit kell

Hangulatainkat nem mindig tudjuk kontrollálni. A rosszkedv és a negatív érzelmek néha csak beállítanak, mint hívatlan vendégek, és egy darabig velünk is maradnak. Aztán kis idő elteltével ugyanilyen váratlanul el is tűnnek. Fontos képesség ezért, hogy akkor is tegyük, amit kell, amikor nincs kedvünk hozzá. Mondd magadnak: „Semmi gond, ez is elmúlik.” El fog.

2.Terv nélkül soha sehova nem indulnak el

Ha tudod, hova akarsz eljutni, a fele utat már meg is tetted. A hatékonyság egyik kulcsa ezért, hogy mindent előre tervezzünk meg. A sikertelenek  ezt túl „kockásnak”, a spontaneitás megfojtásának érzik. A sikeresek ellenben pontosan kidolgozzák a célelérés egyes lépéseit, ami óriási önbizalmat ad, mert megszünteti a bizonytalanságot.

3. Ismeretlen fogalom számukra az önszabotázs

Aki önromboló szokásokat vesz fel, az ritkán tud igazán hatékony lenni. Klasszikusan ilyen minden szenvedélybetegség, de a kalandkereső életmód, sőt a halogatás is ide tartozik. A tehetség ideig-óráig tudja ezt kompenzálni, de ha hajlamos vagy az önszabotázsra, akkor előbb-utóbb falnak mész.

4. Nem realisták, amikor a saját lehetőségeikre gondolnak

Ha a  magaddal szemben támasztott elvárásaid szerények (a kishitű emberek ezt ritkán vallják be, ők ezt „realista” gondolkodásnak hívják), akkor ebből nem fogsz jól kijönni. A szupersikeresek majd szétcsattannak az önbizalomtól. Bíznak a képességeikben és a legjobbat várják el maguktól. Ez a sikeres élet egyik kulcsa. Úgyhogy magaddal kapcsolatban ne légy realista.

5. Nem hagyják a „nagy falatot” a végére

A szuperhatékony emberek a napot a legfontosabb feladattal kezdik – ez a Brian Tracy-féle BÉKA -, és nem sertepertélnek mindenféle apró feladatocskával, amíg megjön a kedvük az igazán lényeges teendőkhöz. Ha így teszel, ez óriási önbizalmat fog adni („ez is megvan, még sincs este”).

6. Nem akarnak mindent maguk csinálni

Mindent delegálnak, amit csak lehet. A legtöbb ember ezzel szemben csak abban bízik, amit maga csinál meg. Ez az egyik legrosszabb életstratégia, mert az időkorlát miatt behatárolja az elvégezhető munka mennyiségét. A hatékony emberek elengedik a kontrollkényszert és a perfekcionizmus-bogarat, a felszabaduló időben pedig azt teszik, amiben igazán jók.

7. Nem tolerálják a munkájuk megzavarására irányuló kísérleteket

Nehéz hatékonynak lenni, ha folyton félbeszakítanak. A  Csíkszentmihályi-féle flow-nak ilyenkor annyi, és nehéz visszahozni. Csukd be az ajtót, kapcsold ki a mobilt, kattints az x-re a böngésződ jobb felső sarkában, és nyomd, amit kell!

8. Nem kezdenek bele semmibe határidő nélkül

Ha a feladatokra csak egy bizonyos idő van, akkor megadja azt a sürgősségérzést, amitől pörögni tudunk. Ha csak úgy lóg a levegőben – „egyszer majdcsak meglesz” -, akkor a legtöbben hajlamosak vagyunk eltötyögni és elszüttyögni (szép magyar szavak 🙂 bizonyára nem véletlenül). Ha még a rövid feladatoknál is megszokod, hogy időtartamban és határidőben gondolkodj, akkor ez önmagában megduplázza az eredményességedet.

9. Nem zsonglőrködnek több feladattal egyszerre

Az emberi agy nem alkalmas több dolog egyidejű végzésére; nem erre tervezték. Egyszerre csak egy gondolat lehet a fejünkben. Fókuszálj mindig egy feladatra, csináld, amíg befejezed, és aztán lépj a következőre.

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.