Hogyan gondolkodott Ray Kroc?

Hogyan gondolkodott Ray Kroc?

Most, hogy néhány év elteltével újraolvasom Michael Klepper és Robert Gunther kiváló könyvét, a 100 gazdag embert, az életrajzokból még jobban kiugranak a vagyonos emberek karakterisztikus jellemvonásai. Rich, a coachom, aki harmadik generációs (dollár)milliomos, szintén nagy segítség abban, hogy egy kicsit jobban belelássak a gazdagok gondolkodásmódjába.

A szerény anyagi körülmények között élők hajlamosak azt feltételezni, hogy akinek sok pénze van, az szerencsés, vagy – ahogyan nálunk sokan gondolják – lop, csal és hazudik, hiszen másképp hogy lehetne ekkora vagyona. A szegény ember hajtja magát, küzd, dolgozik, de mégsem tud egyről a kettőre jutni, ergo kell legyen valami trükkje ennek az egész pénzcsinálásnak.

Pedig nincs trükk. A többség becsületes munkával kereste a vagyonát. A különbség a radikálisan eltérő gondolkodásmódban rejlik. Aki szeretne ebben a témában elmerülni, annak kötelező olvasmány a Gondolkozz és gazdagodj Napoleon Hilltől (pár évente érdemes újraolvasni, mert ahogy a tudatossági szinted emelkedik, úgy fedezel fel benne új és új dolgokat).

Az eltérő gondolkodásmód lényegét a következő 5 pontban látom:

1. A gazdagok a jövedelemtermelésre fókuszálnak.

Nem mintha nem élnének jól, vagy elhanyagolnák a megtakarításaikat. A „dolgozz keményen, spórolj és tegyél félre” filozófia azonban bevételek nélkül nem sokat ér. Ha a bevételeinket akarjuk növelni, a kulcs a jövedelemtermelő képességünk növelésében van, ehhez pedig a kemény munka csak korlátozott segítséget ad.

A gazdagok nem arra törekszenek, hogy minél több pénzük legyen a párnacihába varrva, hanem visszaforgatják a többletet, hogy még több legyen a bevételük. Például ingatlanba vagy vállalkozásba fektetnek; olyan dolgokba, amit a szegények, de még a középosztálybeliek is kockázatosnak tartanak. Maradnak helyette az államkötvénynél és a középszerű életnél.

2. Addig nyújtózkodik, ameddig…

Így van: …a takarója ér. Vagyis nem fogyasztásra fordítja a megkeresett pénzt, hanem arra, hogy még gazdagabb legyen. Mit tesz az átlagember, ha hirtelen megugrik a jövedelme vagy örököl? Vesz egy jó nagy autót vagy egy nagyobb házat.

A jómódú visszafogja magát, és azt keresi, hogy mibe fektethetne be jó hozammal. Inkább megreparálja az öreg autóját, hogy még fusson egy évig, mint Ray Kroc, a McDonald’s tulajdonosa, aki a legenda szerint a cég felfutása után is még jó pár évig a rozzant kombijával járt.

3. Mindig kész a változásra.

Drámai a különbség a gazdagok és a szegények között abban, ahogy a változást kezelik. A vagyonos emberek folyamatosan keresik az új lehetőségeket és módszereket. Ha ezek jobbak, mint a régiek, akkor gondolkodás nélkül átnyergelnek az újakra. A kispénzű ember ezzel szemben szinte mindig a komfortzónájának a rabja.

4. Nem mutatja kifelé a vagyonát.

Természetesen a gazdagok is kialakítják a vagyonukhoz passzoló életstílust, de nem érzik szükségét, hogy ezzel „villogjanak”. Aki nem igazán jómódú, csak szeretne az lenni, az igyekszik kifelé is mutatni, hogy neki mennyi mindene van. De ahogy J.P. Morgan mondta, egy millió dollárt minden bolond meg tud keresni, azonban csak a bölcs tudja megtartani.

Azok az emberek, akik megteremtik a nagy vagyont és évtizedeken keresztül meg is tartják, azok a vagyonépítésre fókuszálnak, ezért nincs idejük arra, hogy mások lenyűgözésével töltsék az idejüket. Jól élnek, de ezt nem mutogatják.

5. A gazdagok nagyban gondolkodnak.

A legtöbb ember csak kis célokat tűz ki maga elé, mert fél attól, hogy nem lesz képes elérni, ha „túl magasra lő”. A gazdagoknak ezzel az égvilágon semmi bajuk nincs. Kolumbusz Indiát akarta felfedezni, a már említett Ray Kroc a hamburgert vitte el a Föld majd’ minden lakójához, Bill Gates pedig arról vizionált, hogy egy napon minden háztartásban PC lesz (amin természetesen a Windows fut majd :-). Az átlagembernek az ilyen, vagy ehhez hasonló célok őrültségnek hangzanak. Pont ettől marad átlagember.

A legfontosabb tehát a gazdagsággal kapcsolatban az, hogy nem a szerencsén múlik, hanem a gondolkodásmódon. Lehet, hogy örökölsz vagy megütöd a lottó ötöst, de ha igazi és tartós gazdagságot akarsz, akkor meg kell tanulnod úgy gondolkozni, mint a gazdagok, és egy szép napon talán majd arra ébredsz, hogy magad is közéjük tartozol.

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.