Az Élet csavaros dolgai 2.

Az Élet csavaros dolgai 2.

Néhány nappal ezelőtti blogomban 6 olyan állításról írtam,  amik látszólag ellentmondanak a józan észnek, és logikai úton nehezen vezethetők le.  A reakciókból ítélve ezek a paradoxonok sokatok fantáziáját megmozgatták, úgyhogy következzék további hat olyan érdekes megfigyelés a tanulás és a változás területéről, ami első látásra szintén nem tűnik logikusnak.

1. Az élet működési elveit olyan emberek történeteiből tanuljuk meg és sajátítjuk el, akik a valóságban nem is léteznek.

Gyerekkorban Hófehérke, Öreg néne őzikéje és Vuk, később Hamlet, Isaura és Hannibal Lecter, mind olyan karakterek, akik erős érzelmeket és katarzist hoznak elő belőlünk. Gondolkodtál már azon, hogy egyikük sem létezik? A legtöbb film és regény csupán a képzelet szüleménye.

Ha tudjuk, hogy semmi köze a valósághoz, miért érint meg mégis mélyen a történetük? Ki tudja. Mindenesetre tény, hogy a mindennapi valóságot fiktív történeteken keresztül tanuljuk meg értelmezni.

2. Minél inkább sietteted a változást, annál hosszabb ideig fog tartani.

Ha a szerelmeddel vagy, repül az idő. A fogorvosnál nem annyira. Viszont az idő akkor sem fog gyorsabban telni, ha siettetjük, csak magunkat készítjük ki az idegeskedéssel, mert ha számoljuk a másodperceket, na akkor fog igazán kínkeservesen haladni az óramutató.

(Csavaros kérdés: mi van, ha a szerelmed a fogorvos? Sajnos erre nem tudom a választ 🙂

3. Minél többet tudsz, annál inkább úgy fogod érezni, hogy rettentően csekély a tudásod.

A legmagabiztosabb emberek a „félműveltek”. Bármely témát össze lehet foglalni egy vékonyka könyvecskében, és bármely téma tanulmányozásával el lehet tölteni egy egész életet. Az igazán nagy tudósok mind szerények. Ha valaki kérkedik a tudásával, totál sötét neki a képernyő.

4. Minél görcsösebben ragaszkodsz az irányításhoz és a változás feletti kontrollhoz, annál inkább ki fog csúszni az irányítás a kezedből.

A világ rendkívüli módon összetett, ezért a direkt irányítás legtöbbször nem – vagy csak ideig-óráig – működik. A politikai diktátor, az autokrata munkahelyi vezető, a párját percre elszámoltató házastárs, vagy a gyerekét drákói szigorral nevelő szülő pont az ellenkező hatást éri el. A világon egyes-egyedül csak magunkat tudjuk kontrollálni, de ha engem kérdezel, még efelől is vannak kételyeim.

5. Csak akkor tudunk változni és változtatni, ha először elfogadjuk a jelenlegi helyzetet.

Az alkoholista akkor képes kigyógyulni, ha elfogadja, hogy ő alkoholista. Aki tagadja, hogy a házassága válságba jutott, csak súlyosbítja a helyzetet. Ahol nem látunk problémát, ott nem fogunk megoldást sem keresni. Minél inkább ellenállsz valaminek, annál nagyobbra nő. Ha elfogadod az adott szituációt, óriási energiák szabadulnak fel, mert belül elfogadod a változás szükségességét.

6. Minél gyorsabban próbálsz elfutni a problémáid elől, annál gyorsabban utolérnek.

Megpróbálhatsz elmenekülni, akár még azzal is, hogy másik földrészre költözöl, de ha azt gondolod, hogy elfuthatsz bármelyik problémád elől, akkor csalódni fogsz. A legtöbb probléma abból fakad, AKIK vagyunk, és nem abból, hogy hol és kivel vagyunk, vagy mit csinálunk. Úgyhogy NINCS MENEKÜLÉS, egyszer szembe kell néznünk a valósággal.

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.