Álomblokkok

Álomblokkok

Azt tapasztalom, hogy az emberek többsége fél attól, hogy nagy, ambiciózus célokat tűzzön ki maga elé és elkezdjen dolgozni ezek megvalósításán. Otthagyni a főállást, elindítani egy vállalkozást, belevágni egy építkezésbe, elköltözni, elkezdeni a főiskolát, megírni egy könyvet, kilépni egy romboló kapcsolatból; néhány példa olyan álmokra, amiket évekig-évtizedekig halogatnak az emberek.

Tulajdonképpen nem ok nélkül. Amikor fejest ugrunk a bizonytalanság folyójába, akkor menet közben meg kell tanulnunk kezelni olyan dolgokat, amikre sem az iskolák, sem a család nem tudtak előzetesen felkészíteni. Sok minden fog történni, ami próbára teszi mentális állóképességedet, ha igazán magasra teszed a lécet. Itt van ezekből 12:

1. Kilépsz a komfortzónádból.

Ha bent maradsz, nem fejlődsz. Kint viszont hideg van és vonyítanak a farkasok. Nem kellemes. Ha azonban kitartasz, egy ponton már nem is érted, hogyan gondolhattad komfortosnak a korábbi helyzetet.

2. Halálra leszel rémülve.

Függetlenül attól, hogy mutatod vagy sem, a gyomrodban ott van ez a „jaj, mi lesz” érzés. Igazából soha nem is fog elmúlni, csak megtanulod kezelni.

3. Sokszor elbizonytalanodsz.

Marcangolni fogod magadat, hogy miért is kellett ebbe az egészbe belevágni. Ha a környezetedben erre még rá is erősítenek, akkor a kétely gyökeret ver és pokollá teheti az életed.

4. Csábítást érzel, hogy abbahagyd és visszatérj a „biztonsághoz”.

Olyan, hogy biztonság, nem létezik. Van biztos állás? Nincsen, ahogy válságálló vállalkozás, konfliktusmentes házasság, garantált nyugdíj sincs, bárki bármit mond. Csak bizonytalanság van, és egyedül tőled függ, hogy mennyire vagy képes alkalmazkodni hozzá.

5. Megkérdőjelezed a saját épelméjűségedet.

Lesznek pillanatok, amikor arra gondolsz, hogy igazából nem is vagy normális, hogy belevágtál.

6. Több ismerős/rokon ki lesz akadva.

Nem lehet mindenkinek a kedvére tenni. Sokan fognak kritizálni. A legveszélyesebb az a kritika, ami a családból jön. A családtagok jó szándéktól vezérelve mondják el – sokszor háttértudás, képzettség és a tények ismerete nélkül -, hogy ők mit csinálnának a helyedben. Véleményekkel tele a padlás; azt csináld, amit a szíved diktál.

7. Megtapasztalod, hogy mi mindenre vagy képes.

Rá fogsz jönni, hogy kb. 100x nagyobbak a tartalékaid, a tehetséged és a kitartásod, mint azt valaha is gondoltad volna.

8. Rádöbbensz a saját értékedre.

Mindenki tehetséges valamiben. Van olyasmi, amit CSAK TE tudsz adni az embereknek; olyan dolog, ami jobbá teszi az életüket. Tudod már, hogy mi ez?

9. Találkozni fogsz hasonló gondolkodású emberekkel.

A régi ismerősök és barátok eltűnnek, de ne sírj értük! Lesznek újak, akik majd sokkal jobban megértenek.

10. Rájössz, hogy valahogyan mindig túléled.

Kell hozzá bizonyos idő, de egyszer csak rádöbbensz, hogy valahogyan minden megoldódik. Ahogy a nagymamám mondta: „Úgy még soha nem volt, hogy valahogy ne lett volna!” Triviálisnak tűnik, de egyáltalán nem az. Az összes pont közül ezen kell talán a legtöbbet agyalni, hogy mit is jelent.

11. Megtapasztalod a hit erejét.

Szinte mindenre a fentiek közül a hit a megoldás. Új dimenzióját fogod megérteni ennek az egyszerű kis szónak az álmaid felé vezető úton.

12. Őszintén csodálkozni kezdesz, hogy miért is nem fogtál bele már jóval korábban.

Ha hiszed, ha nem, amikor megcsináltad, egyet fogsz csak bánni: azt, hogy miért vártál ennyi ideig. Ezekre a pillanatokra kell visszaemlékezni, amikor új kihívás előtt állsz. Bizonytalanság mindig lesz, de a siker mindenért kárpótol.

Igazából nincs is választásunk. Ha maradunk a komfortzónában, előbb-utóbb történik valami, ami kidob onnan. Jobb, ha önként kilépünk, és megtanuljuk kezelni a fentieket, mert ez a kulcs a 21. században a sikerhez. Neve is van: Érzelmi Intelligencia.

Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük