9 reggeli szokás, ami szuperhatékonnyá tesz

9 reggeli szokás, ami szuperhatékonnyá tesz

Ha átlagon felüli eredményeket akarunk, akkor a nap indítása különösen fontos. Reggeli szokásaink alapvetően befolyásolják sikereinket, mert kihatással vannak egész napunkra. Hektikus kapkodás és TV-nézés helyett itt van 9 szokás, ami felturbózza a napodat:

1. Előző este írd le a másnapi teendőidet.

Meggyőződésem, hogy ez a hatékony élet egyik alapköve. Nem tartozik szorosan a reggelhez, de lényegét tekintve mégis. Előző este írd fel a másnapi összes teendődet, és tedd őket prioritásba eszerint: A. meg kell csinálni, B. meg kellene, C. jó lenne, D. delegálni és E. elhagyni. Reggel, amikor elkezded a napot, kezdd az ”A” teendőkkel, és szépen sorban tovább, a lista szerint.

2. Kelj fel korán.

Én bagoly vagyok, és szívből utálom a kora reggeli felkelést. Mégis, ha tehetem – bár nem kell munkahelyre bejárnom, mert otthon dolgozom -, fél hat – hat körül kelek. A sikeres emberek többsége így tesz. Reggel jobban van időd foglalkozni magaddal, és rá tudsz hangolódni a napra. Már 15 perc is sokat számít. Igazítsd ehhez az életmódodat.

3. Turbózd fel magad.

Zig Ziglar mondja, hogy a motiváció olyan, mint a fürdés: elmúlik a hatása, ezért muszáj minden nap megismételni. Reggel indítsd a napodat audióanyagok hallgatásával vagy 15-20 perc olvasással egy személyiségfejlesztő könyvből. Ez megadja a nap alaphangulatát.

4. Írd le a tárgyévi 10 célodat.

Életem során ezt elmondhatatlanul sokszor megtettem. Vegyél egy spirálfüzetet, és egy üres lapra írd le azt a 10 célt, amit arra az évre el akarsz érni. Ez beindítja a retikuláris aktiváló rendszert, és meg fogod látni napközben azokat a lehetőségeket, amik a céljaid megvalósulásához kellenek. Kicsit mágiának hangzik, de működik.

5. Tedd fel magadnak A KÉRDÉST.

„Ha ez lenne életem utolsó napja, akkor is ezeket a dolgokat csinálnám, amik a mai teendőlistámon vannak?” Ez a kérdés elég ütős ahhoz, hogy betaláljon oda, ahova kell. Ha heti több alkalommal is az a válasz, hogy NEM, akkor itt az ideje, hogy zéróalapú gondolkodással újratervezd az életedet. Minden csak attól függ, hogy mennyire nyom a szög.

6. A békával kezdd.

A „béka” a legnagyobb „A” kategóriás feladat, amelynek elvégzése leginkább befolyásolja napod sikerét. Sajnos általában ezt halogatjuk a leginkább. Szokj hozzá, hogy ezzel kezded a napot, vagy legalábbis minél hamarabb elkezded. Stephen Covey zseniális metaforája szerint ha egy edénybe a kis köveket teszed bele először, akkor a nagy kövek nem fognak beleférni. Mi a megoldás? A nagy kövekkel kell kezdeni.

7. Beszélgess a családoddal.

Mi minden reggel 30-40 percet beszélgetünk a feleségemmel. Ő kávézik, én teázom (kávéról leszoktam, de az illatát ég mindig imádom :-). Élethelyzettől függ, hogy ezt valaki hogyan tudja megvalósítani, de ez csak fókusz kérdése. A nők számára a beszélgetés kulcskérdés, tehát rendkívüli módon erősíti a kapcsolatot, de általában véve is javítja az infók áramlását, és a napi ügyek egyeztetését.

8. Fejben fejezd be napot.

Mielőtt belevágsz a napba, fejben futtasd végig az egészet. Mit kell csinálnod, mit akarsz elérni? Ez a kis szokás nagyságrenddel növeli a fókuszálási képességet.

9. Meditálj pár percet.

Tényleg nem többet, mint 2-3 percet. Ez lehet egy ima, egy mantra, vagy egyszerűen csak elgondolkodás a nagyobb összefüggéseken. Kitisztul a fejed, csökken a stressz-szinted, és a dolgok kicsit világosabbá válnak.

Ha végignézed ezt a 9 pontot, látható, hogy nagyjából félóra kell elvégzésükhöz, viszont a végeredmény bőven kárpótol érte. Csak némi önfegyelem kell hozzá.

Ha tetszett, oszd meg!

4 hozzászólás

 1. HELP! nem tudok feliratkozni az 50 reszes …-re, folyamatosan azt irja, hogy hibas az email cim. Koszonom elore is az orvoslast!

 2. Kedves Tibor!

  Én az emberiség azon 12%-ába tartozom, akinek a reggel nagyon, nagyon rosszat jelent, azaz “bagoly” vagyok. “Bagolynak” későn kelőnek és “Pacsirtának” azaz koránkelőnek lenni nem választás kérdése, noha senki sem tudja miért léteznek ezek a típusok. És bizony az emberiség 88%-a, a
  “pacsirták” rendkívül kegyetlenül nyomnak el bennünket, azzal, hogy mindent a reggeli koránkeléshez viszonyítanak. Viszont a mi (“baglyok”) természetes viszonyítópontunk a késői lefekvés.

  Létezik-e valami szuperhatékony nem reggeli szokásgyűjtemény?

  Tisztelettel: Dr. Mészáros Zoltán

  • Ilyenről nem tudok, legalábbis nekem nincsen.
   Én is bagoly vagyok, akár hajnalig fenn tudok maradni probléma nélkül.
   Viszont hétköznap 5:30-kor kelek, hogy teljesen kihasználjam a napot.
   Szokás kérdése (szerintem).
   De pl. írni mindig éjjel írok, ez megmaradt a bagolyból 🙂
   Üdvözlettel,
   Tibor

   • Ezt megnyugtato volt olvasni, mert én is így élek, és az ember aggodik, hogy az ellentétes dolgokat hogy egyensulyozza: én heti egy lustinappal, ami a kanapérol végzett, családdal valo, fejenkénti egy-egy orás skype/telefon/fb beszélgetést jelenti.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük