10 dolog, amit tegyél meg minden hétvégén

10 dolog, amit tegyél meg minden hétvégén

A sikeres és a sikertelen emberek közötti különbségekkel könyvtárakat lehetne megtölteni. Az elmúlt héten rengeteg „Hogy teltek az ünnepek?” típusú beszélgetésben volt részem, és ez újra ráirányította a figyelmemet arra, hogy a sikeres emberek mennyire odafigyelnek a szabadidejük minőségi eltöltésére.

Két megjegyzés az alábbiakban következő listához. Az egyik, hogy amikor azt mondom „sikeres”, akkor ezen nem csak pénzt, pozíciót és vagyont értek – bár ez is része a sikernek -, hanem boldog, eredményes és kiegyensúlyozott életet.

A másik megjegyzés, hogy számomra a szabadidő minden, ami nem munka, tehát az esték, az ünnepek, a nyaralás, stb. is ide tartoznak. A címben szereplő hétvége arra utal, hogy a szabadidőn belül a hétvége aránya 80-90%, tehát különösen fontos, hogy jól „rakjuk össze” a víkendet.

10 dolog, amit tegyél meg minden hétvégén (ha sikeres akarsz lenni):

1. Tölts időt a családoddal.

Semmilyen munkahelyi siker nem tudja hosszú távon kompenzálni, ha otthon rosszul mennek a dolgok. Felejtsd el, hogy kevés időt, de az legyen minőségi. A pároddal és a gyerekeiddel SOK időt kell tölteni, különben nem épül ki a kapcsolat arra a szintre, amire kiépülhetne.

2. Foglalkozz a hobbiddal.

Ha nincs, legyen. Ki kell kapcsolni a bal agyféltekét – különösen a férfiaknak -, mert az agy kifárad, és nem tudunk hatékonyan gondolkodni.

3. Végezz testedzést.

Heti 1-3 alkalom legyen. Ha nincs időd rá hét közben, akkor mikor máskor?

4. Utazz el.

Jó, ezt nem lehet minden hétvégén, viszont lehet kirándulni. Ha jó az idő, akkor többet, télen kevesebbet. Viszont akkor meg lehet szánkózni.

5. Kapcsold ki a kütyüket.

A számítógép, de főleg a mobil legyen kikapcsolva, legalább a hétvége egy részén. Ha nem így teszel, nem tudsz másra figyelni.

6. Tervezd meg a következő hetet.

Pontosan legyen meg egy hétre előre a napirended, beleértve azokat a teendőket is – ABCDE prioritásban -, amelyeknek egyelőre nincsen konkrét időpontja, csak valamikor meg kéne csinálni.

7. Menjél emberek közé.

Brian Tracy szerint boldogságunk legalább 85%-ban a kapcsolatainkból jön. No comment.

8. Tegyél be legalább 1 kultúrprogramot.

Mozi, színház, múzeum, rendezvény. Ezt nézd meg: www.iranymagyarorszag.hu  vagy ezt: www.port.hu

9. Gondolkozz / meditálj.

Tölts el 1-2 órát egyedül, és kicsit filozófálj el a világ folyásáról. Ha túl sok minden zakatol odabenn, nem hallod meg a finom üzeneteket, akárhonnan is jönnek.

10. Töltsd fel 100%-osan az akkudat.

Tudod, amikor a mobilodon minden vonás ég, és azt írja ki, hogy „Húzza ki a töltőt”. Ha nem tudsz feltöltődni teljesen, az biztos út az alacsony hatékonysághoz, a kiégéshez és végül a betegségekhez.

+1 A helyzet az, hogy…

… ha a hétköznapokon nem dolgozol keményen, akkor az első 10 pont önmagában nem tesz sikeressé. Én a magam részéről a 60 órás munkahétben hiszek. Ha nagy dolgot akarunk, akkor ezt nem tudjuk „kispórolni”. Ha már „felszállt a repülő”, akkor vissza lehet venni a gázból, de amíg a kifutópályán vagy, nyomni kell ezerrel.

Nézd át a fenti tíz pontot. Ilyen volt a múlt hétvégéd? És ami most jön?

Ha tetszett, oszd meg!

Egy hozzászólás

  1. JÓnásné Taskó Mária

    Ez így mind nagyon igaz,minden embernek eszerint kelle élni és akkor milyen hatékony lenne a világ.És az emberek is többre vinnék.Helyesebben…jobban boldogulnának.Nagyon fontos a család és a megértés,együtt gondolkodás,kitartás a nehéz helyzetekben is.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.